Πακέτα Εργασίας

Οι δραστηριότητες του έργου EuropeanaPhotography έχουν οργανωθεί με τους παρακάτω 7 κύριους τομείς εργασίας (πακέτα εργασίας).

WP1 – Διαχείριση έργου

Παρέχει τον γενικό συντονισμό του έργου, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και διοικητικών πλευρών, εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων, καταγράφει τις προόδους, διοργανώνει τις συνεδριάσεις της ολομέλειας, προωθεί τις εσωτερικές και εξωτερικές επικοινωνίες,  έρχεται σε επαφή με τα συναφή έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθοδηγητής: Institute for Cultural Studies - KU Leuven (BE)
Άτομα επικοινωνίας:
Fred Truyen, Fred.Truyen@arts.kuleuven.be
Antonella Fresa, fresa@promoter.it

WP2 – Θέματα, Συλλογές και Περιεχόμενο

Είναι ένα πακέτο εργασίας αφιερωμένο στην επιλογή του καταλληλότερου περιεχομένου που θα παρασχεθεί στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Η διαδικασία επιλογής θα βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

  • ποιότητα και επιρροή αριστουργήματος
  • γενικό ενδιαφέρον και απήχηση
  • συμπληρωματικότητα με υπάρχον υλικό στη Europeana
  • συνέργεια με περιεχόμενο άλλων παρόχων περιεχομένου του EuropeanaPhotography

Το τελικό αποτέλεσμα του πακέτου εργασίας θα είναι μία λεπτομερής λίστα των τεκμηρίων που ψηφιοποιήθηκαν και είναι διαθέσιμα μέσω της Europeana.

Η διαδικασία επιλογής θα επιβλέπεται και θα διπλο-ελέγχεται από την Επιτροπή Περιεχομένου.

Καθοδηγητής: KU Leuven (BE)
Άτομα επικοινωνίας: Frederik Truyen, Fred.Truyen@arts.kuleuven.be

WP3 – Ψηφιοποίηση

Αφιερωμένο στην ψηφιοποίηση του περιεχομένου όπως αυτό προσδιορίζεται στο πακέτο εργασίας 2(WP2).

Αυτό το πακέτο εργασίας συμπεριλαμβάνει τις εργασίες προετοιμασίας σχετικές με την μετακίνηση των φυσικών αντικειμένων από την αρχειοθήκη στον σαρωτή. Αυτό, φυσικά, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα λόγω της φύσης των υλικών.

Ως μέρος της διαδικασίας ψηφιοποίσησης, όπου δεν υπάρχει κανένας τοπικός κατάλογος καταγραφής υλικού για τα προσφάτως ψηφιοποιημένα τεκμήρια, ένας τέτοιος κατάλογος θα δημιουργείται.

Καθοδηγητής: CRDI (ES)
Άτομα επικοινωνίας: David Iglésias Franch, diglesias@ajgirona.cat

WP4 - Ευρετηρίαση και πολυγλωσσικότητα

Η υποστήριξη είναι αφιερωμένη στον εμπλουτισμό του τοπικού καταλόγου μεταδεδομένων και στην παροχή υποστήριξης για πολυγλωσσικά μεταδεδομένα. Η «πηγή» κατάλογος εγγραφής μεταδεδομένων που χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε πάροχο περιεχομένου θα είναι τυπικά στην εθνική γλώσσα του παρόχου.

Το πακέτο εργασίας 3(WP3) θα πραγματοποιήσει μια έρευνα ώστε να ξεκαθαρίσει την ποικιλία των φορμά των μεταδεδομένων και τις δυνατότητες υποστήριξης της πολυγλωσσικότητας. Στη συνέχεια, ένα ιεραρχικό λεξιλόγιο προσαρμοσμένο στην ορολογία της φωτογραφίας θα αναπτυχθεί στα Αγγλικά και θα μεταφραστεί σε άλλες 10 Ευρωπαϊκές γλώσσες. Θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον εμπλουτισμό των μεταδεδομένων για την Europeana.

Καθοδηγητής: KMKG (BE)
Άτομα επικοινωνίας: Natacha Van Steen, n.vansteen@kmkg-mrah.be

WP5 – Metadata transformation og implementering

Θα μετασχηματίσει την πηγή των μεταδεδομένων σε EDM, θα τα δημοσιεύσει στη Europeana. Στην πραγματικότητα, τα παραγόμενα μεταδεδομένα από τους παρόχους περιεχομένου κατά την φάση ψηφιοποίησης πρέπει να μετασχηματίζονται σε EDM (the Europeana-mandated Data Model) μέσω των ακόλουθων βημάτων:

  • επιλογή ενδιάμεσου προτύπου μεταδεδομένων
  • μετατροπή της πηγής μεταδεδομένων σε φορμά XML
  • μετασχηματισμός της πηγής XML στο ενδιάμεσο πρότυπο του έργου
  • μετασχηματισμός του ενδιάμεσου προτύπου του έργου στο πρότυπο EDM

Η χρήση του ενδιάμεσου προτύπου του έργου απλοποιεί την διαδικασία μετασχηματισμού και τον καθιστά πιο ισχυρό σε περίπτωση περαιτέρω εξέλιξης του EDM. Ένας ισχυρός υποψήφιος ώς ενδιάμεσο πρότυπο έργου είναι το σχήμα μεταδεδομένων LIDO [www.lido-schema.org] που αναπτύχθηκε και επικυρώθηκε για την εισαγωγή μεταδεδομένων στη Europeana από το έργο ATHENA.

Καθοδηγητής: NTUA (GR)
Άτομα επικοινωνίας: Nikolaos Simou, nsimou@image.ntua.gr

WP6 – Βιωσιμότητα και Πνευματικά δικαιώματα

Αντιμετωπίζει το γενικό ζήτημα της βιωσιμότητας του έργου EuropeanaPhotography πέραν της περιόδου επιδότησης από την ΕΕ και ιδιαίτερα το ζήτημα διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR).

Επιπλέον, η διαχείριση πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα ζήτημα κλειδί για κάθε έργο που τροφοδοτεί τη Europeana. Στην περίπτωση του EuropeanaPhotography, αυτό τονίζεται περαιτέρω με τη συμμετοχή των παρόχων περιεχομένου τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Ουσιαστικά, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα πνευματικής ιδιοκτησίας εντός της κοινοπραξίας – μια σημαντική πρόκληση για το έργο είναι να επικοινωνήσει τα σχετικά μοντέλα πνευματικής ιδιοκτησίας και να συμμορφώσει τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τον κάθε εταίρο ενώ μεγιστοποιείται η αξία για τη Europeana.

Καθοδηγητής: Promoter
Άτομα επικοινωνίας: Antonella Fresa, fresa@promoter.it

WP7 - Διάχυση

Αντιμετωπίζει το ευρύτερο ζήτημα του έργου για την προώθηση των αποτελεσμάτων του έργου.

Δύο τομείς θα είναι ο στόχος του WP7: ο δημόσιος τομέας των πολιτιστικών ιδρυμάτων και ο ιδιωτικός/εμπορικός τομέας των φωτογραφικών αρχείων.

Καθοδηγητής: ICCU (IT)
Άτομα επικοινωνίας:
Marzia Piccininno, marzia.piccininno@beniculturali.it
Maria Teresa Natale, mariateresa.natale@gmail.com