EuropeanaPhotography (EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitAized Pictures of Historic qualitY) is een uitgebreid en relatief uniek consortium en project waarin een aantal van de meest prestigieuze fotografische collecties uit archieven, openbare bibliotheken en fotomusea worden samengebracht, goed voor een overzicht van 100 jaar fotografie, te beginnen in 1839 met de eerste beelden door Fox Talbot en Daguerre tot aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (1939).

EuropeanaPhotography wordt gefinancierd binnen het Competitiveness and Innovation framework programme 2007-2013. Het project loopt 36 maanden, van 1 februari 2012 tot 31 januari 2015.

EuropeanaPhotography zal meer dan 500.000 fotografische werken voorbereiden, controleren op kwaliteit en aanleveren aan Europeana; zij vertegenwoordigen een selectie uit de meesterwerken van het vroegste begin van fotografie.

Het consortium omvat 19 vertegenwoordigers uit 13 lidstaten. Zij zijn vooraanstaande private en publieke fotoagentschappen, evenals publieke instellingen en musea.

EuropeanaPhotography zal historische momenten uit het Europese leven, landschap en bevolking, huis en klederdracht en sociale en economische veranderingen vastleggen. De inhoud zal worden georganiseerd in thematische groepen op basis van vier categorieën: plaatsen (steden – zoals de transformatie van Parijs door Haussmann en van Barcelona door Gaudí -, landschappen – zoals het Europese platteland in de 19e eeuw -, etc.); mensen (portretten – zoals koningin Victoria, de pausen, Garibaldi, Coco Chanel, etc. -, het dagelijkse leven, etc.); gebeurtenissen (politieke gebeurtenissen – zoals de Commune de Paris -, lokale en burgeroorlogen, koninklijke huwelijken, etc.) en “trends” of “bewegingen” (industriële revolutie, vrouwenemancipatie, artistieke bewegingen, geografische ontdekkingen, etc.).

EuropeanaPhotography zal het profiel van Europeana vanuit het oogpunt van inhoud en meertaligheid verbeteren. Europeana heeft immers een impressionante verzameling afbeeldingen van overwegend culturele objecten zoals schilderijen, beeldhouwwerken en archeologische artefacten, terwijl fotografische beelden, met name de vroege werken, ondervertegenwoordigd zijn. EuropeanaPhotography zal deze lacune dichten.

Een bijkomend voordeel van het project is dat de metadata aan Europeana zal worden beschikbaar gesteld in de 11 talen die door de partners worden gesproken.

Tot slot behandelt het project ook de zeer belangrijke kwestie van de publiek-private samenwerking, dat tot heden nog niet volledig werd onderzocht in Europeana. De private partners die deelnemen aan het project zullen aantonen hoe ze commerciële waarde kunnen halen uit een deelname aan Europeana, terwijl de publieke partners zullen tonen hoe zij voordelen verwerven uit een samenwerking met de private sector.

RSS