EuropeanaPhotography (EUROPEAN Ancient PHOTOgraphic vintaGe repositoRies of digitAized Pictures of Historic qualitY) és un consorci i alhora projecte de gran magnitud i singularitat que reuneix algunes de les col·leccions de fotografia més prestigioses dels arxius, biblioteques públiques i museus de fotografia que cobreixen 100 anys de fotografia, a partir de 1839, amb el primer exemple de les imatges de Fox Talbot i Daguerre, fins al començament de la Segona Guerra Mundial (1939).

EuropeanaPhotography està finançat en el marc del programa de Competitivitat i Innovació 2007-2013. Tindrà una durada de 36 mesos, des de l’1 de febrer de 2012 al 31 de gener de2015.

EuropeanaPhotography prepararà, n’assegurarà la qualitat i contribuirà amb més de 500.000 objectes fotogràfics a Europeana. Aquests representen una selecció de les obres mestres dels inicis de la fotografia.

El consorci està integrat per 19 representants de 13 Estats membres. Es tracta de les principals agències fotogràfiques públiques i privades, així com institucions públiques i museus.

EuropeanaPhotography documentarà moments històrics de la vida europea, paisatges i persones, la llar i la roba, i els canvis econòmics i socials. Els continguts s'organitzen en grups temàtics a partir de quatre categories principals:   llocs  (ciutats - com la transformació de París per Haussmann i de Barcelona per Gaudí -, paisatge - com el camp a l’Europa del segle XIX -, etc ...); persones  (retrats - com la reina Victòria, els Papes, Garibaldi, Coco Chanel, etc -, vida quotidiana, etc);   esdeveniments   (esdeveniments polítics - com la Comuna de París -, les guerres locals i civils, noces reals, etc) i les "tendències" o "moviments" (revolució industrial, l'emancipació de les dones, moviments artístics, les exploracions geogràfiques, etc.)

EuropeanaPhotography millorarà el perfil d'Europeana des dels punts de vista del contingut i del multilingüisme. De fet, Europeana compte amb una impressionant quantitat d'imatges que en general representen objectes culturals com les pintures, les escultures i objectes arqueològics, mentre que les imatges fotogràfiques, sobretot les de primera època, estan poc representades. EuropeanaPhotography omplirà aquest buit.

Un altre valor afegit del projecte és que les metadades passaran a estar disponibles a Europeana en les 11 llengües parlades pels socis.

Finalment, el projecte aborda també la important qüestió de la col·laboració entre el sector públic i el privat, que fins ara encara no ha estat explorat a fons a Europeana. Els socis privats que participen en el projecte demostraran com es pot obtenir valor comercial de la participació a Europeana, mentre que els socis públics mostraran com obtenir beneficis de la seva cooperació amb el sector privat.

RSS